Dieren Wiki
Advertisement

Kat 2.jpg

De kat is een harig en vleesetend zoogdier, dat in vele gevallen als huisdier gehouden wordt. Het is de kleinste van de katachtige dieren.


Oorsprong[]

Wilde voorouders[]

De huiskat zoals wij die kennen stamt af van de Afrikaanse wilde kat, die al vele duizenden jaren in grote delen van Afrika leeft. Het is op heden toe nog onduidelijk wanneer de kat precies in aanraking kwam met de mens. Wel is geweten dat wilde katten vaak grotten van mensen opzochten om er de restjes van hun maaltijden te eten.

De echte domesticatie van de kat gebeurde in het Oude Egypte. De vele graanschuren van de Egyptische boeren waren een paradijs voor ratten en muizen, die het graan opaten en de rest vaak vernielden. De aanwezigheid van mensen weerhield de meeste katten ervan in hun buurt te komen. Sommige exemplaren echter lieten zich verleiden door de makkelijke voedselbron en vestigden zich definitief bij de graanschuren.


Kat
[[Bestand:
Facing red cat.JPG
|250px]]
Naam Kat
Latijn Feles
Uiterlijke kenmerken
Kleur Kan veel verschillende kleuren hebben zoals: wit, oranje, bruin, zwart en grijs. Hij kan ook een lapjeskat zijn(Witte kat met oranje en zwarte vlekken) of een schildpadkat(Zwarte kat met oranje vlekken.) Hij kan ook andere combinaties hebben, maar die hebben geen naam. Gestreept komen ze ook voor.
Grootte 23-25 centimeter
Huidtype Vacht
Andere kenmerken
Gedomesticeerd Ja, ze stammen af van de Noord-Afrikaanse gele kat.
Actief Ligt aan het ras
Levensduur 14 tot 16 jaar
Taxonomische indeling
Rijk Animalia
Stam Chordata (chordadieren)
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Carnivora (vleeseters)
Familie felidae (Katachtigen)
Advertisement