Dieren Wiki
Advertisement
Konijn
[[Bestand:
Oryctolagus cuniculus Tasmania 2.jpg
|px]]
Naam Konijn
Latijn Oryctolagus cuniculus
Uiterlijke kenmerken
Kleur Wilde konijnen hebben meestal een gruisbruine kleur of wildkleur. De buik is veel lichter van kleur dan de rug, vaak wit. Ook de onderkant van de staart en de poten is wit.
Grootte 35 tot 50 cm
Huidtype Vacht
Andere kenmerken
Dieet Hij leeft van een grote variatie aan plantaardig voedsel: grassen, kruiden, loten, knollen, bast en akkergewassen als graan en kool.
Gedomesticeerd ja
Actief In de schemer zijn ze actief
Levensduur Binnen een grote groep vormen zich kleinere groepjes, meestal bestaan die uit één tot vijf mannetjes en één tot zes vrouwtjes. Zo'n kleiner groepje heeft zijn eigen graasplek, die het meestal verdedigt tegen andere dieren. Binnen een groep heerst een rangorde, waarbij de dominante dieren de beste nesten krijgen, vlak bij het centrum van de kolonie. De jongen van dominante dieren staan later vaak ook hoog in de rangorde.
Locatie
Habitat Ze wonen in grote gangenstelsels, meestal gebouwd in hellingen.
px
Taxonomische indeling
Rijk Animalia
Stam Chordata (chordadieren)
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Lagomorpha (Haasachtigen)
Familie Leporidae (Hazen en Konijnen)
Geslacht Oryctolagus

Oryctolagus cuniculus

De grootte van het konijn zit tussen die van de echte hazen en de fluithazen in. De achterpoten van het konijn zijn relatief veel korter dan die van de hazen, maar langer dan die van de fluithazen. De buik is veel lichter van kleur dan de rug, vaak wit van kleur. Ook de onderzijde van de staart en de poten is wit.

Advertisement