Dieren Wiki
Advertisement
Lynx
200px-Lynx lynx poing.jpg
Naam Lynx
Latijn Felis Lynx
Uiterlijke kenmerken
Kleur Hangt af van de soort
Grootte de kleinste soort wordt rond de 45 centimeter en de grootste soort kan 75 centimeter worden.
Huidtype Vacht
Andere kenmerken
Dieet vlees
Locatie
Habitat Bergachtige streken en naaldbossen
Gebied De gemiddelde grootte van hun territorium ligt tussen de 100 en de 250 km2
Bestand:De lynx bakent zijn territorium af met geuren, uitwerpselen en klauwsporen aan bomen.
Taxonomische indeling
Rijk Animalia
Stam Chordata (chordadieren)
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Carnivora (vleeseters)
Familie felidae (Katachtigen)
Geslacht Lynx

Soorten[]

Er zijn verschillende soorten lynxen en hieronder staat wat informatie over de verschillende soorten.

Caracal of Woestijnlynx[]

Schouderhoogte: 45 centimeter

Lengte zonder staart: 75 centimeter

Staartlengte: 25 centimeter

Gewicht: 15 – 18 kilo

Deze woestijnlynx is verward aan de Europese en de Amerikaanse en heeft dezelfde oorpluimpjes aan de punten van zijn oren. De staart is erg kort, veel korter dan die van de andere Afrikaanse katten, terwijl de achterpoten duidelijk veel korter zijn dan de voorpoten. De kop is aan de voorkant afgeplat en heeft lange, smalle puntige oorschelpen.De buitenkant van de oren is zwartig. De woestijnlynx is eigenlijk een lynx die zich, als gevolg van de afgesloten ligging van zijn woongebied, heeft ontwikkeld als een aparte soort.

Dit is een woestijnlynx

Europese lynx[]

Schouderhoogte: 60 – 75 centimeter

Lengte zonder staart: 80 – 103 centimeter

Staartlengte: 11 – 24 centimeter

Gewicht: 18 – 20 kilo

De gewone lynx is gemakkelijk te onderscheiden van de wilde kat, dankzij zijn langere poten, zeer korte staart, plukjes 3 cm lang haar op zijn oren en de grote zwart met witte snorharen rond de snuit. De typische Europese vorm wordt meestal beschouwd als een ondersoort van de lynx, evenals de spaanse en canadese lynxen dat zijn. De hoofdkleur van de vacht is bruin, maar er komen ook grijze en rode tinten in voor. De onderzijde is in de hoofdzaak heel licht asgrijs. Over de rug en voeten lopen donkerdere strepen. De staart is geringd. Hij heeft een zwarte punt en is aan de onderzijde wit van kleur. Scandinavië en Oost – Europa is het leefgebied van de Europese lynx. De lynx is een echt roofdier dat in de bossen thuishoort, maar overal gaat het aantal lynxen sterk achteruit. De dieren jagen meestal overdag. Hun prooi bestaat uit: gemzen, hazen, fazanten, houtsnippen, patrijzen en kleine vogels. Als ze door een jager ontdekt worden blijven ze hem doodstil aanstaren. Lynxen paren in januari en februari zonder dat er veel hofhouderij aan te pas komt. De draagtijd duurt ongeveer 70 dagen. Een worp bestaat doorgaans uit 2 of 3 jongen, die stekeblind geboren worden.

Dit is een Europese lynx

Spaanse Lynx[]

Schouderhoogte: 60 – 70 cm

Lengte zonder staart: 85 – 110 cm

Staartlengte: 12½ – 13 cm

Gewicht: 15 – 20 kilo

De Spaanse lynx is kleiner dan de Europese lynx waaraan hij nou verbonden is. Evenals dat dier heeft ook de Spaanse lynx puntige oren met zwarte haarplukjes en lange snorharen. De donkere tint van de vacht vormt een kenmerkend verschil tussen de Europese lynx. De onderzijde van het lichaam is lichter dan de bovenzijde. Rug en flanken zijn bruin met een roodachtige gloed. Er staan ook zwarte strepen op en kleine ronde vlekken. De strepen lopen in de lengte over nek en rug dwars over de flanken. De staart van de Spaanse lynx is veel korter dan die van de Europese lynx. Hij is helemaal gevlekt op het uiteinde na. Het uiteinde is zwart. De Spaanse lynx leefde vroeger in de bossen en op de hellingen van zuid–Europa. Nu komt hij alleen nog maar in Spanje voor. Evenals de Europese lynx bespringt de Spaanse lynx zijn prooi vanuit een hinderlaag. Het dier jaagt ’s nachts en in de schemering. In bomen klimmen kan hij ook tot op bepaalde hoogte. Hij kan buitengewoon goed springen en zwemmen. Mannetjes en vrouwtjes zoeken elkaars gezelschap alleen in de paartijd op. Spaanse lynxen maken een schril blazend geluid. Tijdens het hofmaken miauwen ze krijsend, waarbij de stem een paar tonen daalt. De draagtijd duurt ongeveer 70 dagen. Een worp bestaat doorgaans uit 2 of 3 jongen, die stekeblind geboren worden.

Dit is de Spaanse lynx.

Canadese lynx[]

Schouderhoogte: 50 – 60 cm

Lengte zonder staart: 70 – 100 cm

Staartlengte: 10 – 15 cm

Er zijn deskundigen die de Canadese lynx als een aparte soort beschouwen maar hij lijkt sterk op de lynxen uit Europa en het noordelijk deel van Azië. De zilvergrijze vacht met zijn rossig-bruine gloed en vaag gevlekte tekening is erg kostbaar. Het haar van de flanken en de onderste delen van zijn poten is iets langer dan de rest. Over het voorhoofd lopen duidelijk zwarte lengtestrepen. Rond de snuit bevinden zich witte snorharen. De gestreepte staart is kort en het uiteinde is zwart. De Canadese lynx komt voor in Canada en in het noorden van de Verenigde Staten. Canadese lynxen zijn echte bosdieren die voornamelijk in de schemering en ‘s nachts actief zijn. Overdag verbergen ze zich in holle bomen, op lage takken of tussen de struiken. Ze jagen meestal op: hazen en konijnen, maar eten ook andere kleine zoogdieren. Ze eten ook vogels. Lynxen paren in januari en februari zonder dat er veel hofhouderij aan te pas komt. De draagtijd duurt ongeveer 70 dagen. Een worp bestaat doorgaans uit 2 of 3 jongen, die stekeblind geboren worden.

Dit is de Canadese lynx

Rode lynx[]

Lengte zonder staart: 75 cm

Staartlengte: 15 cm

Gewicht: 10 – 12 kilo

De Rode lynx is kleiner dan de Canadese lynx. De vacht van het dier is dik, maar niet lang. De vacht is roodbruin van kleur. De tekening van de vacht bestaat uit kleine, goed zichtbare vlekken over het hele lichaam. Op het donkerste gedeelte van zijn poten bevinden zich donkere dwars strepen. Die zijn niet goed te zien. De rode lynx komt voor in vrijwel de gehele Verenigde Staten, maar ook in Californië. Zijn woongebied wordt gevormd door ruig open land. Daar houdt hij zich verborgen tussen bosjes en struiken of tussen plaatsen op rotsen waar de plantengroei schaars is. Evenals de andere lynxen houdt dit dier zich overdag verborgen. Hij wordt pas tegen de schemering actief. Hij jaagt op konijnen, hazen, eekhoorns en muizen. De draagtijd van de rode lynx is 50 – 60 dagen. In het voorjaar worden 2 tot 4 jongen geboren.

Dit is de Rode lynx

Advertisement